Sasati » Specials » Marilyn french
Sasati: Informatie van A tot Z

Marilyn French, leven en werk

Marilyn French is een schrijfster die met haar eerste roman 'Ruimte voor vrouwen' wereldberoemd werd. Het was een baanbrekend werk over het alledaagse leven van Westerse vrouwen.

Ruimte voor Vrouwen

Wie aan Marilyn French denkt zal waarschijnlijk vooral aan Ruimte voor Vrouwen denken, haar eerste boek dat een overweldigend succes werd, omdat het zo zeer de vinger op de zere plek legde voor veel vrouwen. Het boek was een triomf, eindelijk een boek dat het leven van Westerse vrouwen beschreef, van de jaren vijftig tot begin jaren zeventig. Met alle problemen en zaken die bij zo'n leven vaak komen kijken. Het boek liet bij de meeste vrouwen die het lazen een diepe indruk achter.

Man en Vrouw

De schrijfster heeft daarna nog aardig wat boeken gepubliceerd, waarin de thema's waar ze over schrijft in haar eerste roman ook steeds terug komen. Deze thema's zijn relaties tussen mannen en vrouwen, de ongelijke positie van de vrouw, vriendschappen tussen vrouwen, relaties tussen moeders en kinderen. In al haar romans komen deze thema's aan de orde. French is echter vooral door haar femistische inslag bekend en sommige critici beschuldigen haar ervan teveel over hetzelfde te schrijven. Toch zal de liefhebber genieten van haar boeken, omdat ze met verve heel herkenbare situaties en gevoelens beschrijft van vrouwen in de rol van moeder, zus, partner en vriendin.

In deze special een biografie over Marilyn French en recensies van een aantal van haar boeken.

Marilyn French, feministische schrijfster

Marilyn French is een feministische Amerikaanse schrijfster, ze werd wereldberoemd door het boek 'The Woman's Room', in het Nederlands vertaald als 'Ruimte voor Vrouwen'.
Recensie: Het bloedend Hart recensie

Recensie: Het bloedend Hart

Gezien de titel zou je misschien een klassieke liefdesroman verwachten. Het tegendeel is het geval. Er is wel sprake van een liefdesrelatie, maar Marilyn French zou zichzelf niet zijn, wanneer ze geen…
Recensie: Ruimte voor Vrouwen recensie

Recensie: Ruimte voor Vrouwen

Ruimte voor vrouwen van Marilyn French is wel te beschouwen als een klassieke feministische roman. Toen het boek in 1977 verscheen was het voor veel vrouwen een openbaring.
Gepubliceerd door Sasati op 27-12-2007, laatst gewijzigd op 28-08-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!