Sasati » Specials » Recepten midden oosten

Recepten uit het Midden-Oosten

In deze special aandacht voor recepten uit het Midden-Oosten. In het Midden-Oosten houdt men van lekker eten en is het ook altijd een dankbaar onderwerp van gesprek. De meeste gerechten zijn eenvoudig te bereiden, met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn.

Mijn Recepten

De recepten in deze special zijn allemaal door mij persoonlijk uitgeprobeerd. Ik heb lange tijd in Syrië gewoond en weet dus alles van de lokale keuken en maak vrijwel dagelijks zelf deze gerechten. Het zijn dus gewoon bruikbare, eenvoudige maaltijden.

Rijst en Vlees

Hoofdgerechten, zeker in de dagelijkse maaltijden, bevatten vaak rijst. Voorbeelden hiervan zijn 'kubseh', biryani, de gevulde courgettes. Bij veel rijstgerechten wordt yoghurt geserveerd, het gaat hier altijd om dikke, volle yoghurt (Bulgaarse yoghurt bijvoorbeeld) en zeker niet om halfvolle of magere yoghurt. In de weekenden en op feestdagen geven veel mensen de voorkeur aan een maaltijd met vlees als hoofdmoot.

Salades

In het Midden-Oosten houdt men van voorgerechten. Ook worden er veel salades gegeten, een voorbeeld hiervan is Fatoush, een eenvoudige en lekkere salade, te bereiden met wat je toevallig in huis hebt. Een andere zeer beroemde salade uit de Levant is Tabouleh. Zonder een van deze salades is een maaltijd eigenlijk niet compleet.

Koude voorgerechten uit Syrië en Libanon

In Syrië en Libanon maken voorgerechten of 'mezze' een belangrijk deel uit van de maaltijd. Tafels zijn vaak overladen met voorgerechten, bestaande uit 'dipsauzen', salades, aardappelgerechten en vers…

Kubseh, een traditioneel rijst-gerecht uit het Midden-Oosten

In veel landen in het Midden-Oosten wordt dit gerecht, in allerlei variaties, gegeten. Oorspronkelijk is het afkomstig uit de Emirateen. Vaak worden er weinig groenten bij gegeten. Deze variant is spe…

Ma'loubeh oftewel omgekeerd

Dit is een traditioneel gerecht uit de Levant. Het kost wat tijd doordat het nodig is de aubergines te frituren, maar het geeft wel de authentieke smaak van een familie-etentje in Jordanië of Syrië.

Shakriyah, een typisch Bedoeïenen-gerecht

Een zeer traditioneel gerecht in Syrië, wat op het eerste gezicht misschien vreemd lijkt door de yoghurt-saus, maar bijzonder lekker is. Ook kinderen zijn er dol op.

Sheikh al-Mahshi oftewel de Gevulde Sheikh

Een klassiek en geliefd gerecht uit de Libanese en Syrische keuken, waarbij kleine courgettes gevuld worden met een vulsel van vlees en uien en vervolgens gefrituurd worden en gekookt in een saus van…

Shish Taouk, stukjes kip in marinade

Dit is een van de meest geliefde gerechten in het Midden-Oosten, in alle restaurants te bestellen. Het gerecht is echter ook heel eenvoudig thuis te bereiden. Hier volgen een aantal bereidingswijzen.

Syrische recepten: Mensaf en Kofteh

Mensaf is een van de beroemdste gerechten uit het Midden-Oosten. Het is ook verrassend eenvoudig te maken en wordt onder andere vaak op bruiloften en andere feesten geserveerd, waarbij dan aan enorme…

Voorgerechten uit Syrië en Libanon

In Syrië en Libanon maken voorgerechten of 'mezze' een belangrijk deel uit van de maaltijd. Tafels zijn vaak overladen met voorgerechten, bestaande uit 'dipsauzen', salades, aardappelgerechten en vers…

Warme voorgerechten uit Syrië en Libanon

Voorgerechten of 'mezzeh' vormen een belangrijk onderdeel van de maaltijd in Syrië en Libanon, koude voorgerechten maar ook warme. In dit artikel twee warme voorgerechten.
Gepubliceerd door Sasati op 21-12-2010, laatst gewijzigd op 17-08-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.