Kruistochten in de Middeleeuwen
De Kruistochten roepen in het Westen een romantisch beeld op, met als het ultieme hoogtepunt koning Richard 'Leeuwenhart'. In het Midden-Oosten zelf heersten hele andere ideeën. De periode was rommelig en heeft grote gevolgen gehad.
Kruistochten
Het woord kruistochten roept een heleboel beelden op. Van dappere ridders en wrede 'Moren' tot het omgekeerde, moordende en plunderende troepen onder het mom van een kruistocht. Het is in elk geval een deel van de geschiedenis dat zowel in Europa als in de Levant grote indruk heeft gemaakt en nog zeker niet vergeten is. Hierbij hoeven we maar te denken aan verwijzingen van politici naar deze twee dingen.
Tempelridders
De periode van de Kruistochten zorgde ook voor de opkomst van twee religieuze ordes die in het Midden-Oosten opkwamen tijdens deze periode en een belangrijke rol speelden: de Orde der Tempelridders en de Orde van de Hospitaalridders. Ordes die tot op de dag van vandaag met veel geheimzinnigheid omgeven worden en nog steeds een rol spelen in tal van populaire boeken en films
Helden
De Kruistochten hadden hun eigen helden, afhankelijk van aan welke zijde je stond: Saladin en Sultan Baibars waren helden voor de bewoners van de Levant. Terwijl Richard Leeuwenhart voor de Europeanen die rol vervulde.
Kruisvaarderskastelen
Tot op de dag van vandaag zijn veel kruisvaarderskastelen bewaard gebleven in de hele regio. Het mooiste en best bewaarde kasteel is Crac des Chevaliers.
De kruistochten zijn een bekend thema uit de middeleeuwen, maar wat gebeurde er precies? En wat waren de redenen dat de Europeanen naar het Midden-Oosten trokken om het Heilige Land te 'bevrijden'?
Weinig religieuze ordes worden door zoveel geheimzinnigheid omgeven als die van de Tempeliers. Dit hangt waarschijnlijk samen met de chaotische periode waarin de orde bestond en het onverwachte en gru…
De orde van de Hospitaalridders gaat terug naar de tijd van de kruistochten. De orde is ook bekend als de Orde van St. Johannes, de Ridders van Rhodos en de Maltezer Ridders, waarmee de veranderingen…
Richard Plantagenet is vooral bekend als de afwezige koning, tijdens zijn regeringsperiode bracht hij slechts zes maanden in Engeland door. Hiernaast was Richard 1 vooral bekendheid om zijn moed, waar…
Tot op de dag van vandaag wordt hij vereerd in Egypte en Syrië als degene die de laatste Kruisvaarders uit de regio verjoeg. In het Westen stond hij bekend als degene die de Christenen verjoeg en slac…
Salah Ad-Din Yusuf Ibn Ayyub, in het westen bekend als Saladin, was de Moslim Sultan van Egypte, Syrië, Jemen en Palestina, stichter van de Ayyubiden dynastie en de meest beroemde held van de Moslims.
Het kruisvaarderskasteel Crac des Chevaliers in Syrië is het best bewaard gebleven in zijn soort. Hoog uittorenend boven de omgeving is het makkelijk terug te gaan in de tijd en je de kruisridders voo…
De Mongolen vestigden het grootste rijk dat de wereld ooit gekend heeft, maar dit ging gepaard met een grote hoeveelheid geweld. Tijdens de Middeleeuwen zorgden ze voor paniek in Azië en Europa, mense…
Gepubliceerd door Sasati op 14-06-2008, laatst gewijzigd op 28-08-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.