Specerijen en Kruiden
Kruiden en specerijen worden in alle keukens gebruikt. Maar waar komen ze precies vandaan? En hoe wordt er in andere delen van de wereld mee gewerkt? Wat is de geschiedenis van sommige specifieke kruiden en specerijen?
Kruiden en Specerijen
Veel mensen gebruiken de woorden kruiden en specerijen door elkaar, terwijl het toch echt om verschillende dingen gaat. Kruiden zijn de groene bestanddelen, die zowel vers als gedroogd gebruikt kunnen worden. Bij specerijen gaat het meestal om andere delen van diverse planten.
Specerijen
Specerijen is de verzamelnaam voor een aantal aromatische plantendelen, zoals vruchten, bladeren, zaden, wortel en schors. Ze zijn meestal afkomstig uit tropische of suptropische gebieden. Er zijn erg veel verschillende soorten specerijen, met zeer verschillende smaken en steeds meer van deze producten zijn makkelijk verkrijgbaar. Het is het beste om dingen zelf te malen, maar in kleine hoeveelheden in poedervorm kopen kan natuurlijk ook. In de traditionele Nederlandse keuken kwam men vaak niet veel verder dan zwarte peper, nootmuskaat en kruidnagels, inmiddels gebruiken ook Nederlanders steeds meer verschillende specerijen, beïnvloedt door de diverse keuken die migranten mee hebben gebracht en door hun vakantie-ervaringen elders.
Kruiden
Kruiden worden ook veel in de keuken gebruikt, er zijn de bekende soorten zoals peterselie en selderij, en de Italiaanse en Provencaalse kruiden, zoals tijm, rozemarijn, oregano en basilicum. Maar ook wat minder bekende kruiden zoals koriander en munt geven een lekkere smaak. Veel kruiden kun je makkelijk zelf kweken op de vensterbank, balkon of in de tuin. Dit wordt ook steeds populairder omdat steeds meer mensen de smaak van verse kruiden weten te waarderen.
Kardemom is een van de oudst bekende specerijen, maar wordt in Westerse keukens niet zo veel gebruikt. In Azië en in het Midden-Oosten echter is het een geliefde smaakmaker.
Saffraan is het duurste specerij ter wereld. Iran is de grootste producent van saffraan en Spanje is de grootste exporteur.
Tijm is een kruid dat vooral veel gebruikt wordt in de keukens rond de Mediterrane Zee. Tegenwoordig is het ook in Nederland veel verkrijgbaar.
Basilicum is een veel gebruikt kruid in met name de Italiaanse keuken. Met de komst van internationale gerechten is het ook in Nederland inmiddels een vaak gebruikt kruid.
Laurier is een van oudsher bekend kruid. In het oude Griekenland werden de winnaars van de Olympische Spelen getooid met een kroon van laurierbladeren. In het gewone alledaagse leven is laurier een sm…
Oregano wordt veel in de Italiaanse en andere Mediterrane keukens gebruikt en in toenemende mate ook in Nederland. Italiaanse tomatensauzen en pizza's kunnen eigenlijk niet zonder orgeno, vers of gedr…
Kaneel is een van de meest gebruikte specerijen en in de geschiedenis van dit specerij heeft Nederland een niet onbelangrijke rol gespeeld. Het wordt zowel in zoete als in hartige gerechten gebruikt.
Kruidnagels zijn een veel gebruikt specerij in allerlei verschillende keukens. Doordat de boom waarvan de kruidnagel afkomstig is oorspronkelijk alleen op de Molukken te vinden was, heeft Nederland ee…
Koriander is een veelgebruikt specerij en kruid. Kruid, omdat ook de groene bladeren van de plant worden gebruikt. Dit laatste vooral in de Aziatische keukens. Het specerij, de gedroogde zaden, wordt…
Gember wordt veel gebruikt in zowel de Aziatische als de Westerse keuken. In toenemende mate wordt gember ook voor haar medische kwaliteiten gebruikt.
Oorspronkelijk wordt nootmuskaat alleen gevonden op een aantal eilanden in de Molukken, tegenwoordig is Indonesië nog steeds de belangrijkste producent, samen met Grenada.
De plant die vanille produceert is er een met een speciale gebruiksaanwijzing. Verbouw is erg gecompliceerd en arbeidsintensief. Het resultaat is echter niet te vergelijken met het synthetische vanill…
Zoethout behoort ook tot de specerijen. Dit lijkt misschien vreemd en het is dan ook zo dat het vrijwel niet in de keuken gebruikt wordt maar vooral vanwege de medische kwaliteiten, met name in China…
Gepubliceerd door Sasati op 14-06-2008, laatst gewijzigd op 04-09-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.