Sasati » Specials » Boekrecensies
Sasati: Informatie van A tot Z

Mijn Boekrecensies

Mijn Boekrecensies Boeken en lezen zijn mijn passie, daarom in deze Special aandacht voor een aantal van mijn favoriete boeken. Wat maakt een boek favoriet? Dat kunnen zeer diverse dingen zijn en daarom zijn de boeken die aan bod komen ook zeer divers.

Romans

Wat is literatuur, wat is lectuur, daar zijn oneindige discussies over te voeren. Daar wil ik hier niet op in gaan. In deze Special aandacht voor een aantal boeken die een diepe indruk hebben gemaakt op mij om verschillende redenen.

Ruimte voor Vrouwen van Marilyn French was zo'n boek, French legde met deze roman de vinger op de zere plek en beschreef het leven van 'gewone' vrouwen uit de blanke middenklasse in de Verenigde Staten tot in details. Haar boek was baanbrekend toen het verscheen.

De Vertaalster van Aboulela is een boek dat me na aan het hart ligt omdat hier eindelijk eens sprake is van een normale moslim-vrouw. Een gelovige vrouw ook, wier leven op een gewone wijze wordt beschreven.

Duizend schitterende zonnen van Hosseini en De vrouw van de keukengod van Tan laten de beproevingen van vrouwen in Afghanistan en China zien.

De ontdekking van de hemel van Harry Mulish is wat mij betreft het hoogtepunt in de Nederlandse literatuur en daarom zeker een recensie waard.

Varia

Het zijn net mensen van Luyendijk geeft een goed inzicht in de onmogelijkheid om journalistiek te bedrijven in het Midden-Oosten en laat zien dat nieuws op zijn zachtst gezegd subjectief is. Altijd goed om aan herinnert te worden.
recensie

"De ontdekking van de hemel" door Harry Mulisch

Toen dit boek in 1992 uitkwam zorgde het voor een hype onder Nederlandse lezers. Die vervolgens erg verdeeld waren, was het nu echt een topboek of was het vooral pretentieus?
recensie

"De Tweeling" door Tessa de Loo

Het boek 'De tweeling' beschrijft het leven van twee zussen, die door omstandigheden van elkaar gescheiden worden en zo totaal andere levens krijgen, de een in Duitsland, de ander in Nederland.
recensie

"Duizend schitterende zonnen" door Khaled Hosseini

Duizend schitterende zonnen is het tweede boek van Khaled Hosseini. In dit boek wordt de positie van vrouwen in Afghanistan belicht tijdens de regimes die zich in de afgelopen decennia hebben afgewiss…
recensie

"Het zijn net mensen" door Joris Luyendijk

De journalist Joris Luyendijk geeft met zijn boek 'Het zijn net mensen. Beelden uit het Midden-Oosten.' een kijkje in de keuken van de journalistiek in het Midden-Oosten. En met die journalistiek is h…
recensie

De Reiziger door Diana Gabaldon

De Reiziger is het eerste deel van de zogenaamde Reiziger-serie. Officieel betiteld als fantasy, maar ook boeiend voor mensen die van historische romans of een goede romance houden. Gabaldon schrijft…
recensie

De Vertaalster door Leila Aboulela

De Vertaalster is een bijzonder verhaal in de moderne literatuur. In een wereld waarin de Islam en moslimvrouwen meestal op een negatieve manier in beeld komen, laat dit boek het innerlijke leven van…
recensie

De Vrouw van de Keukengod door Amy Tan

De Vrouw van de Keukengod is het tweede boek van Amy Tan. Het is een zeer indringend verhaal over een Chinese vrouw die in de Verenigde Staten woont, maar haar Chinese verleden altijd verborgen heeft…
Henning Mankell: Ik sterf, de herinnering leeft

Henning Mankell: Ik sterf, de herinnering leeft

Henning Mankell is vooral bekend vanwege zijn thrillers en dan met name de serie over Wallander. Maar Mankell brengt jaarlijks tijd door in Afrika, met name in Mozambique. Daar werd en wordt hij gecon…
Recensie: Ruimte voor Vrouwen recensie

Recensie: Ruimte voor Vrouwen

Ruimte voor vrouwen van Marilyn French is wel te beschouwen als een klassieke feministische roman. Toen het boek in 1977 verscheen was het voor veel vrouwen een openbaring.
Gepubliceerd door Sasati op 18-10-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
Schrijf mee!