Beroemde Dynastieën in het Midden-Oosten
De geschiedenis van het Midden-Oosten wordt gekenmerkt door tumult en geweld. Dynastieën volgden elkaar op, heersers werden vermoord en nieuwe heersers kwamen op. In deze Special aandacht voor de dynastieën na de dood van de profeet Mohammed (vzmh), te beginnen bij de Omayyaden.
De Omayyaden
De Omayyaden waren de opvolgers van de vier kaliefen die het Islamitische Rijk na de dood van de profeet
Mohammed hadden geleid. Zij hadden hun hoofdstad in Damascus, in het huidige Syrië. De Omayyaden waren degenen die het grootste rijk ter wereld, tot op dat moment, vestigden.
De Abbasiden
Toen het Omayyaden-rijk verzwakte kwam al snel een nieuwe dynastie opzetten, die van de Abbasiden. Zij hadden hun hoofdstad in Baghdad. De Abbasiden werden sterk beïnvloedt door de Perzische cultuur en ze bouwden een prachtige hoofdstad.
De Fatimiden
De Fatimiden hadden hun rijk in Egypte, dat tot die tijd deel uit had gemaakt van het Omayyaden-en Abbasiden-Rijk. De Fatimiden waren
shi'itische heersers en hun dynastie begon in 909. De dynastie hield tot aan het einde van de twaalfde eeuw stand. Het was Saladin, die de dynastie haar nekslag gaf. Saladin is zo'n bekende naam, zowel in het Westen als in de Islamitische wereld, dat aan hem een artikel alleen is gewijd. Saladin stichtte zijn eigen dynastie, die van de Ayyubiden. De Mamluk sultan Baibars nam een voorbeeld aan Saladin en verzette zich vanuit Egypte tegen de kruisvaarders hij was degene die hen uiteindelijk voorgoed verdreef. Daarom ook voor hem een artikel apart.
Seljuk Sultanaat
Terwijl in Egypte de Fatimiden het voor het zeggen hadden gekregen ten koste van de Abbasiden, waren in Turkije en de het Nabije Oosten de Seljukse nomaden in opkomst. Dit waren Turkse nomandenstammen, die het al snel voor het zeggen kregen in die regio.
De Mongolen
De Mongolen maakten een einde aan al die dynastieën en sultanaten. Zij zaaiden dood en verderf in het hele Midden-Oosten en in grote delen van Europa. Zij maakten een einde aan de heerschappij van de Abbasiden en Irak is tot op de dag van vandaag, die klap niet te boven gekomen. Pas bij de Slag van Ain Jalut op 8 september 1260 werden de Mongolen door de samenwerkende Turkse en Egyptische troepen een halt toegeroepen.