Sasati » Specials » Moslima activisten

Moslima Activisten

Veel mensen hebben het idee dat moslima's onmondige, slaafse wezens zijn. Dat dat in de praktijk niet klopt ligt voor de hand, ook moslima's zijn gewoon mensen, waarbij de een mondiger is en meer haar vrouwtje staat dan de andere. In deze Special aandacht voor een aantal zeer mondige moslima's uit diverse landen.

Activiste

Op de eerste plaats Irshad Manji, een in Canada woonachtige moslima. Ze is lesbisch en komt daar rond voor uit en ze spreekt zich uit voor een modernisering van de Islam.

Artsen en Schrijfsters

Malika Mokkedem is arts en schrijfster. In haar romans verzet ze zich tegen de paternalistische, Algerijnse samenleving. Ongeveer hetzelfde geldt voor Nawaal al-Saadawi, zij is uit Egypte afkomstig en is ook arts en schrijfster. Al-Saadawi werkte als arts op het platteland en dat had een dusdanige invloed op haar dat ze in haar werk en in haar boeken zich inzet voor vrouwen in Egypte.

Nobelprijswinnaressen

Shirin Ebadi is afkomstig uit Iran en zet zich daar in voor de mensenrechten. Ze heeft de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen voor haar werkzaamheden, waarbij ze zichzelf regelmatig in levensgevaar bracht door haar inzet. Als vrouw in een door mannen gedomineerde samenleving ziet Ebadi niet zwijgend toe, maar probeert binnen de wet haar cliënten (en dat zijn vooral vrouwen) te helpen.

Tawakkol Karman kwam pas vorig jaar in het nieuws. Zij zet zich in voor een nieuwe Jemenitische samenleving. Karman is echter al veel langer actief om de mensenrechten en het recht op persvrijheid in haar land te verbeteren. Karman kreeg in 2011 de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt voor haar inzet.

Malala en de Taliban

Malala Yousafzai is een Pakistaanse van pas veertien jaar, maar nu al een heldin. Ze verzet zich tegen de extremistische Taliban, die haar en andere meisjes het recht op onderwijs willen ontnemen.