Sasati » Specials » Nobelprijs vrede

Nobelprijswinnaressen van de Vrede 2011

In 2011 wonnen drie vrouwen de Nobelprijs voor de Vrede. Twee Liberiaansen en een Jemenitische. In deze special aandacht voor deze drie bijzondere vrouwen.

Vrouwen

De drie vrouwen die in 2011 de Nobelprijs voor de Vrede wonnen zetten zich alledrie al jarenlang in voor vrede en mensenrechten in hun land. Ze vertegenwoordigen niet alleen zichzelf, maar vele anderen in hun land die zich op hun eigen manier ook inzetten voor deze doelen. Daarom hier aandacht voor drie bijzondere, sterke vrouwen.

Liberia

De eerste vrouw is de huidige president van Liberia: Ellen Johnson Sirleaf. Zij heeft zich jarenlang ingezet tegen de heersende burgeroorlog. En nu is ze bezig met de opbouw van haar land. De andere Liberiaanse is Leymah Roberta Gbowee, die zich inzette voor het beëindigen van de burgeroorlog, de slachtoffers van diezelfde burgeroorlog hulp verleende en zich vervolgens inzette voor het presidentschap van Sirleaf.

Jemen

De derde vrouw is Tawakkol Karman, een mensenrechtenactiviste uit Jemen. Zij zet zich al jarenlang in voor een vrije pers en de mensenrechten in haar land. Sinds 2011, met de komst van de Arabische lente, werkt ze aan het aftreden van president Saleh, die het land al 33 jaar in zijn greep houdt.

Leymah Roberta Gbowee, Nobelprijswinnares

Gbowee is een bijzondere vrouw, zij mobiliseerde de vrouwen in haar land om zich in te zetten voor het stoppen van de burgeroorlog in Liberia. Daarnaast werkte ze met kinderen en vrouwen die het slach…
Gepubliceerd door Sasati op 17-01-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.