Sasati » Specials » Syrie

Syrië, de wieg der beschaving

Syrië is een land met een rijke cultuur en geschiedenis en een overweldigend gastvrije bevolking. Het land staat meestal op een negatieve manier in de belangstelling, zeker sinds de burgeroorlog uitbrak. Deze Special is een lofzang op het Syrië van voor de burgeroorlog, waar de auteur zelf vijftien jaar heeft gewoond.

Achtergrond

Wie Syrië wil leren kennen moet op de eerste plaats zich verdiepen in de zeer diverse bevolking. Daarnaast is het interessant om meer te weten te komen van tradities rond huwelijk en gezinsleven. Ook de Arabische taal maakt onlosmakelijk deel uit van het land, omdat het de taal is die door het grootste deel van de bevolking gesproken wordt.

Syrië en Toerisme

Een combinatie die op dit ogenblik vrijwel onmogelijk lijkt. Toch was het toerisme in Syrië booming voordat de burgeroorlog begin 2011 uitbrak en was 2010 het jaar met het hoogste aantal buitenlandse toeristen ooit. Syrië, met zijn rijke cultuur en geschiedenis, was een geweldige bestemming voor toeristen met een voorliefde voor geschiedenis, met sites zoals Damasus, Aleppo, Ugarit, etc. Ook is er een artikel over de Omayyaden toegevoegd, die hun hoofdstad in Damascus vestigden.

Syrië en Eten

Syriërs zijn echte lekkerbekken, ze praten graag over eten, houden van koken en besteden daar ook heel veel tijd aan. In deze special zijn een aantal recepten te vinden. Voor meer Syrische recepten kunt u terecht bij de Special Recepten Midden-Oosten.

Bevolking en godsdiensten in Syrië

Syrië is tegenwoordig regelmatig in het nieuws. Dat nieuws is vaak niet positief en geeft een zeer beperkt beeld van het land. Een land wat een enorme variatie aan religies en bevolkingsgroepen biedt.…

De Arabische taal

Arabisch wordt wereldwijd door vele miljoenen mensen gesproken en is daarnaast de taal van de Koran, waardoor de taal ook voor niet-Arabische moslims erg belangrijk is. Daarom hier wat meer informatie…

Doura Europos, stad aan de Eufraat

Doura Europos is gelegen in het oosten van Syrië, aan de Eufraat. De overblijfselen van Doura laten niet alleen de rol zien die het speelde in de strijd tussen culturele, politieke en militaire invloe…

Familieleven in Syrië

Familie is het hoogste goed in Syrië, alles draait om het familieleven. In goede en slechte tijden kan men altijd een beroep om familie doen, in een land waar andere voorzieningen het vaak af laten we…

Het huwelijk in Syrië

Een huwelijk in Syrië is vooral een familie-aangelegenheid. Hoewel in toenemende mate partners buiten de familie worden gezocht en de bruid en bruidegom grote invloed uitoefenen op de partnerkeuze, bl…

Het Rijk der Omayyaden (661-750)

De Omayyaden waren de eerste dynastie die ontstond na de dood van de profeet Mohammed (vzmh). Zij bouwden in razend tempo een enorm rijk op, met leiders die niet bekend stonden om hun geloof, maar om…

Kruisvaarderskasteel Crac des Chevaliers

Het kruisvaarderskasteel Crac des Chevaliers in Syrië is het best bewaard gebleven in zijn soort. Hoog uittorenend boven de omgeving is het makkelijk terug te gaan in de tijd en je de kruisridders voo…

Ma'loubeh oftewel omgekeerd

Dit is een traditioneel gerecht uit de Levant. Het kost wat tijd doordat het nodig is de aubergines te frituren, maar het geeft wel de authentieke smaak van een familie-etentje in Jordanië of Syrië.
Palmyra, stad van koningin Zenobia

Palmyra, stad van koningin Zenobia

Palmyra is een van de grootste bezienswaardigheden van de Oudheid. De dadel-, olijf- en granaatappelgaarden van deze oase-stad worden van water voorzien door ondergrondse bronnen die ontspringen in de…

Shakriyah, een typisch Bedoeïenen-gerecht

Een zeer traditioneel gerecht in Syrië, wat op het eerste gezicht misschien vreemd lijkt door de yoghurt-saus, maar bijzonder lekker is. Ook kinderen zijn er dol op.

Vindplaats van het eerste alphabet: Ugarit

Ugarit, ook wel bekend als Ras as-Shamra ligt aan de Syrische kust. Het is de plaats waar het eerste bekende alfabet ter wereld is gevonden, waarmee Syrië haar titel als 'wieg der beschaving' eer aan…
Gepubliceerd door Sasati op 28-10-2008, laatst gewijzigd op 28-08-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.