Sasati » Specials » Eetculturen
Sasati: Informatie van A tot Z

Beroemde en Bekende Eetculturen

Elk land en elke regio kent zijn eigen eetcultuur. Sommige keukens zijn wereldberoemd, anderen zijn vrij onbekend. Maar hoe onbekend ook, toch heeft elk land zijn eigen culinaire tradities en gewoonten. In deze Special aandacht voor een aantal zeer bekende eetculturen.

Beroemd

De beroemdste keuken is misschien wel de Franse. De Franse keuken met zijn enorme diversiteit en voorliefde voor verse producten is in het westen de meest bekende keuken. Maar misschien zijn de Chinese en Turkse keukens wel net zo divers en uitgebreid. En wat te denken van de Japanse keuken, met zijn zeer bijzondere gerechten en voorliefde voor harmonie, zowel in de gerechten als bij het opdienen van die gerechten.

Diversiteit

Azië kent zeer diverse en zeer bijzondere keukens: de Thaise, Indonesische, Iraanse en Libanese keukens zijn allemaal op hun eigen manier bijzonder en goed. En natuurlijk mag de Italiaanse keuken niet vergeten worden, het feit dat Italië de wereld pizza’s en pasta’s schonk is in vergelijking wat er in het land zelf wordt gegeten een kleinigheid. Ook Spanje, Marokko en Mexico zijn niet vergeten.

Nederland

De Nederlandse keuken mag internationaal niet zo bekend zijn en vaak niet zo goed bekend staan, toch ook een artikel over onze eigen eetcultuur. Tijdens de Gouden Eeuw aten de Nederlanders uitgebreid en lekker, daarna kwam de klad er een beetje in. Maar het tij lijkt te keren en Nederland begint weer oog te krijgen voor haar eigen verse en lekker producten.

Eetcultuur: China

Weinig keukens hebben zo’n enorme diversiteit te bieden als de Chinese en weinig volken zijn zo dol op eten als Chinezen. Daar zijn diverse verklaringen voor: Armoede heeft een grote invloed op de man…

Eetcultuur: Frankrijk

Wie aan de Franse keuken denkt denkt al snel aan wijn, diverse soorten kaas, rijke, romige producten. Daarnaast is er de slankere variant in het zuiden, met verse kruiden, tomaten en olijfolie. Waar k…

Eetcultuur: India

India is een groot en divers land met een lange geschiedenis. Die lange geschiedenis en de diversiteit van de bevolking drukken een grote stempel op de Indiase eetcultuur. Maar wat de verschillen tuss…

Eetcultuur: Indonesië

Vroeger werd de Indonesische archipel de Specerijen Eilanden genoemd. En niet onterecht, veel specerijen komen oorspronkelijk uit Indonesië. En die specerijen behoren tot een van de redenen dat de Ind…

Eetcultuur: Iran

Eeuwenlang lag Iran of Perzië op het kruispunt van diverse culturen, religies en handelswegen. Dat is de reden dat het land een fantastische culinaire geschiedenis en een overheerlijke keuken heeft. I…
Eetcultuur: Italië

Eetcultuur: Italië

Wie aan Italiaans eten denkt denkt waarschijnlijk vooral aan pasta en pizza. Traditioneel was dit het voedsel van de arme, zuidelijke bevolking. De Italiaanse keuken is echter veel diverser dan dat en…

Eetcultuur: Japan

Wie aan Japans eten denkt denkt al gauw aan sushi, rauwe vis en tempura. Japans voedsel is zeer gezond, calorie-arm en het cholesterolgehalte laag. De Japanners zijn bijzonder trots op hun voedsel. De…

Eetcultuur: Libanon & Syrië

Libanezen en Syriërs zijn dol op eten, het is een dankbaar onderwerp van gesprek en de keukens blinken uit door verse, gezonde producten, bereidt met allerlei specerijen en kruiden.

Eetcultuur: Marokko

De Marokkaanse keuken raakte in Nederland bekend door de invloed van de vele Marokkaanse migranten. Opeens werden couscous en bisteeya bekende gerechten. Niet onterecht, de Marokkaanse keuken met zijn…
Eetcultuur: Mexico

Eetcultuur: Mexico

De eetcultuur in Mexico is zeer oud en van oorsprong Indiaans. Later zijn er Europese ingrediënten aan de keuken toegevoegd, maar de smaak blijft authentiek Mexicaans.

Eetcultuur: Nederland

Nederland staat internationaal niet bekend als een land met een geweldige keuken. Toch was het eten tijdens bijvoorbeeld de Gouden Eeuw vaak zeer uitgebreid en luxe. Pas in de negentiende eeuw verande…

Eetcultuur: Spanje

De Spaanse eetcultuur is meer nog dan andere eetculturen misschien, beïnvloedt door omringende culturen. De Fransen in het noorden en Marokko in het zuiden hebben een belangrijke rol gespeeld bij het…

Eetcultuur: Thailand

De Thaise eetcultuur is zeer specifiek. Thailand heeft veel zaken overgenomen uit andere culturen, maar het nieuwe resultaat is altijd typisch Thais.
Eetcultuur: Turkije

Eetcultuur: Turkije

Turks eten is heerlijk. De keuken is uitgebreid en divers. Turken zijn dol op lekker eten en vooral met mooi weer genieten ze graag van een lekkere maaltijd buiten; op het balkon, in de tuin, in een r…
Gepubliceerd door Sasati op 10-02-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!