Sasati » Specials » Brontes

De Gezusters Brontë

De Brontë-zussen zijn niet weg te denken uit de Engelse literatuur. De drie zussen schreven twee van de beroemdste boeken uit de Engelse literatuur, namelijk Woeste Hoogten en Jane Eyre. Om hun levens op de afgelegen heide in Yorkshire werden vele mythen gebouwd.

Fantasie

Het gezin Brontë bestond op de eerste plaats uit de dominee Patrick Brontë, die oorspronkelijk van Ierse komaf was en zijn vrouw. Het echtpaar kreeg zes kinderen: Maria, Elizabeth, Charlotte, Branwell, Emily en Anne. In 1820 verhuisde het gezin naar Haworth in Yorkshire, waar de familie voortaan zou wonen. Al snel stierf hun moeder en bleven de kinderen achter onder de hoede van hun vader. Na verloop van tijd kwam een zus van hun moeder voor hen zorgen en de oudste drie meisjes gingen naar kostschool, later gevolgd door Emily. Op deze kostschool, die later geportreteerd zou worden in Jane Eyre, waren de omstandigheden zeer slecht en de oudste twee zussen werden ziek en overleden in 1825. Charlotte en Emily, die beiden ook ziek waren werden terug naar Haworth gehaald. Daar leefden de kinderen veelal in een fantasiewereld, die ze zelf ontwierpen en waar ze verhalen en gedichten over schreven, de werelden Gondal en Angria.

Gouvernante

De zussen werkten tussen de bedrijven voor als gouvernantes, maar dat was, behalve in het geval van Anne, geen succes. Ook hun broer maakte het hen niet makkelijk. Branwell ging werken bij dezelfde familie waar ook Anne werkte en werd verliefd op de vrouw des huizes met wie hij een affaire begon. Vervolgens raakte hij verslaafd aan alcohol en opium. In plaats van zijn zussen behulpzaam te zijn, werd hij een extra last voor hen.

Charlotte wilde samen met haar zussen een school voor meisjes beginnen en ging samen met Emily in Brussel naar school, om de gaten in hun educatie op te vullen. Emily keerde al snel weer terug naar Haworth. De school werd geen succes, er kwam geen enkele reactie op de advertenties en oproepen die de zussen hadden geplaatst.

Bekendheid

Vervolgens besloot Charlotte, aanvankelijk tegen de wil van Emily in, hun gedichten uit te geven. Ze besloten dat onder een pseudoniem te doen, maar de gedichtenbundels waren niet erg succesvol. Hun romans hadden aanvankelijk ook niet zo veel succes, vooral 'Woeste Hoogten' lag onder vuur door het gepassioneerde, geweldadige verhaal. Het boek van Charlotte 'De professor' werd afgewezen, maar ze begon onmiddelijk aan een nieuwe roman 'Jane Eyre', die onmiddelijk succesvol was. Aanvankelijk dacht het publiek dat achter de pseudoniemen een of meerdere mannen schuil ging en er brak opschudding uit toen bleek dat vooral 'Woeste Hoogten' geschreven was door een ongetrouwde 'juffrouw'.

Einde van de familie

Het succes van de Brontë-zussen was slechts van korte duur. Branwell werd ziek en overleed en tijdens zijn begrafenis werd ook Emily ziek en overleed na een kort ziekbed. Ook Anne was zwak en zij overleed korte tijd later. Charlotte bleef alleen achter met haar vader. Ze kreeg een huwelijksaanzoek wat ze aanvankelijk afwees, maar na verloop van tijd trouwde ze toch met dezelfde man. Haar huwelijk was van korte duur, ze overleed, als laatste van de Brontë-kinderen en hun vader bleef als enige achter.

Charlotte Brontë

Charlotte Brontë is waarschijnlijk de beroemdste van de Brontë-zussen. Ze werd vooral beroemd door haar klassieker "Jane Eyre", een boek dat tot op de dag van vandaag door veel mensen gelezen wordt en…
De schrijfster Anne Brontë

De schrijfster Anne Brontë

Anne Brontë was de jongste van de Brontë-zussen en is het minst bekend. Dit is niet het gevolg van een gebrek aan kwaliteit, maar vanwege het feit dat haar boeken totaal anders waren dan die van haar…
De schrijfster Emily Brontë

De schrijfster Emily Brontë

Emily is waarschijnlijk de beroemdste van de drie Brontë-zussen. Haar boek 'Woeste Hoogten' is een klassieker in de Engelse literatuur en het boek schokte de lezers in de negentiende eeuw, die niet ko…
Gepubliceerd door Sasati op 29-10-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.