Sasati » Specials » Burgeroorlog syrie

De Burgeroorlog in Syrië

In deze Special aandacht voor de burgeroorlog in Syrië. En wel vanuit een zeer specifiek standpunt, vanuit de ogen van iemand die tijdens de burgeroorlog in het land woont. Daarbij gaat het niet zozeer om de politiek, als wel om de menselijke achtergrond van de crisis in het land.

Achtergrond

Sinds begin 2011 staat Syrië in brand. Wat begon met vreedzame demonstraties is inmiddels uitgegroeid tot een burgeroorlog, met dagelijks vele slachtoffers. Veel mensen hebben het land inmiddels ontvlucht en anderen zijn binnen het land op de vlucht. Syrië is een zeer gecompliceerd land, met een lange geschiedenis en tal van diverse bevolkingsgroepen. Om het huidige conflict te kunnen begrijpen is het niet alleen van belang de media te volgen, maar ook om naar de geschiedenis van het land te kijken. Daarom in deze Special aandacht voor de achtergrond en voor specifieke zaken die in de media vaak minder aandacht krijgen, zoals de ontheemden binnenlands en de situatie van de Palestijnse vluchtelingen.

Syrische kinderen zijn dagelijks slachtoffer van het conflict in Syrië. Dit kan leidden tot oorlogstrauma's, wat op de lange termijn problemen kan opleveren voor deze kinderen zelf en hun omgeving. Daarom ook aandacht voor wat oorlog met kinderen kan doen.

Inwoner van Syrië

Als inwoner van Syrië is het onvermijdelijk dat ik dingen vanuit een ander gezichtspunt bekijk dan de gemiddelde journalist. Ik hoop via deze special aandacht te kunnen besteden aan andere aspecten van het conflict en daarbij gebruik te maken van de kennis die ik heb als inwoner van dit land. In principe woon in ik in Yarmouk Camp, het grootste Palestijnse kamp in Syrië. De situatie van de Palestijnen in Syrië is precair en daarom zijn ook hier twee artikelen over verschenen.

Israël

In mei 2013 heeft Israël een terroristische aanslag gepleegd in Syrië, waarmee de Verenigde Staten totaal geen moeite hebben. Alsof de Syrische bevolking nog niet genoeg ellende heeft, werd de bevolking van Damascus 's nachts ruw uit haar slaap gerukt vanwege de geweldadige aanslag vlakbij de hoofdstad.

Jihad

Naarmate het conflict in Syrië langer duurt, lijken steeds meer machten van buitenaf zich er mee te bemoeien. Dit geldt ook voor de toenemende inmenging in het conflict van zogenaamde 'jihadisten'. Veel mensen uit diverse landen, waaronder ook Nederland en België, denken dat ze in Syrië een jihad of 'heilige oorlog' kunnen vechten.

Bevolking en godsdiensten in Syrië

Syrië is tegenwoordig regelmatig in het nieuws. Dat nieuws is vaak niet positief en geeft een zeer beperkt beeld van het land. Een land wat een enorme variatie aan religies en bevolkingsgroepen biedt.…

De Syrisch Arabische Republiek

Syrië in haar huidige vorm ontstond pas na de Eerste Wereldoorlog met de komst van de Fransen. In dit artikel een kort overzicht van de moderne geschiedenis van Syrië.

Syrische Kinderen en Oorlogstrauma's

De Syrische burgeroorlog treft jong en oud en zoals altijd heeft een oorlog veel impact op de psyche van een mens. Dat geldt in het bijzonder voor kinderen, die vaak niet volledig beseffen wat er gaan…
Gepubliceerd door Sasati op 24-08-2012, laatst gewijzigd op 16-05-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.