Sasati » Specials » Diana gabaldon

Diana Gabaldon de Reiziger Serie

Diana Gabaldon werd wereldberoemd toen ze De Reiziger schreef, een historische roman met een fantasy-element. Dit werd vervolgens het eerste deel van de Reiziger Serie, een serie van voorlopig zeven boeken met een achtste in de maak. Inmiddels heeft Gabaldon ook andere boeken op haar naam staan, waaronder een aantal boeken met in de hoofdrol John Grey, die ook in de Reiziger Serie opduikt.

De Auteur

Diana Gabaldon heeft een titel in de ecologie en was aanvankelijk werkzaam aan een universiteit. Maar ze voelde zich aangetrokken tot schrijven en uiteindelijk creëerde ze de Reiziger, een roman-cyclus over de Schot Jamie die in de achtiende eeuw leeft en de Engelse Claire die afkomstig is uit de twintigste eeuw.

De Reiziger

Het eerste deel van de cyclus is de Reiziger, waar Claire per toeval in het Schotland van de achtiende eeuw terecht komt. Hier ontmoet ze Jamie, met wie ze gedwongen wordt te trouwen en op wie ze hevig verliefd wordt. Vervelend detail is dat ze in haar eigen tijd al getrouwd is en ze, ondanks alles toch terug wil keren.

Terugkeer naar Inverness

Het tweede deel introduceert Brianna, de inmiddels volwassen dochter van Claire en Jamie. Ze is in de twintigste eeuw geboren en weet niet van het bestaan van Jamie, totdat haar moeder haar verhaal uit de doeken doet. Deel twee van de cyclus staat vooral in het teken van de slag bij Culloden, waar de Engelsen de Schotse troepen voorgoed verslaan. De tragiek van de komende ondergang van de trotse Schotten werpt voortdurend een schaduw over het boek. Aan het einde van deel twee ontdekt Claire dat Jamie nog moet leven.

De Verre Kust

In deel drie van de serie besluit Claire terug te keren naar de achttiende eeuw om Jamie opnieuw te ontmoeten, de man die ze nooit kon vergeten. Deel drie is vooral een romantische avonturenroman, maar dat maakt het plezier van het lezen niet minder. Het echtpaar belandt in de Nieuwe Wereld, aanvankelijk in het Caribisch gebied, maar ze eindigen hun tocht in de tegenwoordige Verenigde Staten.

Het Vuur van de Herfst

Deel vier speelt zich af in Noord-Carolina, waar Claire en Jamie zich gevestigd hebben. En wat schetst hun verbazing wanneer op een dag Brianna op komt dagen, vanuit de twintigste eeuw. Gevolgd door de man die van haar houdt Roger. Brianna heeft papieren gevonden waaruit blijkt dat Claire en Jamie bij een brand om het leven zullen komen en wil met haar komst dit gevaar afwenden. Ook deel vier is weer een verhaal vol passie en avontuur.
recensie

Het Vuur van de Herfst door Diana Gabaldon

Dit is alweer het vierde deel van de Reizigers-serie van Diana Gabaldon. Opnieuw staan Claire en Jamie Fraser centraal, maar daarnaast is er in dit deel een belangrijke rol weggelegd voor hun dochter…
Gepubliceerd door Sasati op 17-10-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.