Sasati » Specials » Islam moderne tijd

Modernisering en Fundamentalisme

Modernisering en Fundamentalisme De Islam is heden ten dage voortdurend onderwerp van media-aandacht. In deze special wil ik aandacht geven aan de ontwikkelingen binnen de Islam in de laatste twee, drie eeuwen. Modernisering en opkomend fundamentalisme. Ook bespreek ik een aantal radicale Islamitische organisaties/partijen.

Islamitische Geleerden

De Islam heeft de afgelopen eeuwen allerlei veranderingen doormaakt. Er zijn een aantal geleerden die met hun denkwijze grote invloed hebben gehad op de richting die de Islam is opgegaan. Goede voorbeelden hiervan zijn Rashid Rida, Mohammed Abduh en Jamal ad-Din al-Afghani.

Wahhabisme

Een grote en belangrijke beweging is die van het Wahhabisme, een stroming die in het Arabisch schiereiland in het algemeen en in Saoedi Arabië in het bijzonder een grote rol speelt. Sommige kenners zien deze stroming zelfs als de eerste fundamentalistische.

Radicalisme

Ook zijn er een aantal radicale moslimbewegingen opgekomen in de afgelopen eeuwen, die vaak teruggrijpen op bovengenoemde geleerden of stroming. Voorbeelden hiervan zijn de Moslimbroeders, Hezbollah, Hamas en al-Qa'ida.

Moderne Moslima

Om aan te geven dat er ook andere ontwikkelingen gaande zijn binnen de Islam heb ik een artikel toegevoegd over Irshad Manji, een zeer moderne moslima, met een sterke visie.

Meer informatie over de Islam is te vinden in de Specials: De Pijlers van de Islam , Inleiding in de Islam, Islam, Extremisme en Fundamentalisme, Islam Varia: Diverse Aspecten van de Islam en Vrouwen van de Profeet Mohammed (vzmh).

De Modernist Mohammed Abduh

De Egyptische Mohammed Abduh was een bekende godsdienstgeleerde en wordt beschouwd als een belangrijke liberale hervormer binnen de Islam. Hij wordt wel gezien als de stichter van het Islamitische mod…

De moslimbroederschap

"Allah is ons doel, de profeet is onze leider, de Koran is onze wet, Jihad is onze manier. Sterven voor Allah is onze grootste hoop." Dit is het credo van de moslimbroederschap, die in 1928 in Ismaili…

Hassan al-Banna, stichter van de Moslimbroederschap

Hassan al-Banna is de stichter van de Moslimbroederschap, een beweging die volgelingen heeft over de hele wereld. De beweging is de eerste binnen de Islamistische stroming.

Hezbollah, de partij van God

Hezbollah is een shi'itische politieke en militaire beweging in Libanon. De groep heeft de afgelopen decennia voor veel ophef gezorgd en blijft tot op de dag van vandaag een partij van betekenis in Li…
Jamal ad-Din al-Afghani

Jamal ad-Din al-Afghani

Jamal ad-Din al-Afghani wordt beschouwd als de grondlegger van het pan-Islamisme. Hij verzette zich tegen het kolonialisme; de bevrijding, eenheid en onafhankelijkheid van de Islamitische wereld werde…

Reformist Rashid Rida

Rashid Rida was een van de grote Islamitische geleerden uit het begin van de twintigste eeuw. Hij had een grote invloed op Hassan al-Banna, de stichter van de Moslimbroederschap.

Wahhabisme en Extremisme

Wahhabisme is een extreme stroming binnen de Islam, die haar oorsprong vindt in de achtiende eeuw. Het koninkrijk Saoudie Arabië is op Wahhibitische leest geschoeid en veel van de huidige extreme stro…
Gepubliceerd door Sasati op 06-11-2008, laatst gewijzigd op 17-08-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties