Sasati » Specials » Islamisme

Islamisme: Extremisme en Fundamentalisme

De Islamistisch tendens in de moslim-wereld is een beangstigende. Niet alleen voor het Westen, maar zeker ook voor gematigde moslims overal ter wereld. En omdat het altijd goed is om datgene te kennen waar je bang voor bent is er in deze Special aandacht voor diverse zaken die met het Islamisme van doen hebben.

Achtergronden Islamisme

De belangrijkste vraag die men zich kan stellen wanneer men denkt aan het Islamisme is waar het vandaan komt. Waarom is deze extreme trend ontstaan, wat zijn de achtergronden van het extremisme?

Fundamentalistische Groeperingen

Daarnaast is er in deze Special aandacht voor een aantal bekende, fundamentalistische en extremistische groeperingen binnen de Islam: Hezbollah is een goed voorbeeld van een shi'itische, extremistische tak en de Moslimbroeders zijn een voorbeeld van een sunnistische tak, met vertakkingen overal, zoals bijvoorbeeld Hamas. Inmiddels zijn er vrijwel overal in de moslim-wereld extremistische groepen opgestaan, zoals Al-Shabaab in Somalië en de extremisten die inmiddels het noorden van Mali beheersen. Dit zijn niet zomaar kleine groepjes, maar groepen die inmiddels daadwerkelijk macht uitoefenen in delen van de wereld.

Wahhabisme

Ook is er aandacht voor het Wahhabisme, een uit Saoedie-Arabië afkomstige stroming binnen de Islam. Het is deze stroming die aan een groot deel van de Islamistisch groeperingen ten grondslag ligt. Het Saoedische koninkrijk is gevestigd op Wahhabitische grondslag en gebruikt een deel van haar rijkdom om het Wahhabisme te verspreiden en voet aan de grond te krijgen in andere delen van de moslim-wereld, iets wat dankzij de financiële injecties tamelijk goed lukt.

Meer informatie over de Islam is te vinden in de Specials:

De moslimbroederschap

"Allah is ons doel, de profeet is onze leider, de Koran is onze wet, Jihad is onze manier. Sterven voor Allah is onze grootste hoop." Dit is het credo van de moslimbroederschap, die in 1928 in Ismaili…

Hezbollah, de partij van God

Hezbollah is een shi'itische politieke en militaire beweging in Libanon. De groep heeft de afgelopen decennia voor veel ophef gezorgd en blijft tot op de dag van vandaag een partij van betekenis in Li…

Wahhabisme en Extremisme

Wahhabisme is een extreme stroming binnen de Islam, die haar oorsprong vindt in de achtiende eeuw. Het koninkrijk Saoudie Arabië is op Wahhibitische leest geschoeid en veel van de huidige extreme stro…
Gepubliceerd door Sasati op 11-10-2012, laatst gewijzigd op 11-10-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.